• 萬物歸宗,佛山元素在建筑上的彰顯

    案例來源:
    http://www.designboom.com
    案例標簽:
    所在國家:
    中國 
    用途:
    • 營地
    • 展示
    結構:

    案例詳情:

    【介紹】


    萬物歸宗,佛山元素在建筑上的彰顯


    中國本土設計工作室C.DD尺道設計應2016年廣州設計展的邀請,特意將家鄉廣東省佛山市的風土文化融于建筑中,把建筑賦予對故鄉熱土的衷情,提出“萬物歸宗”建筑理念,打造了一個3X3X3的立方體建筑。建筑立方體的選擇出于設計展主辦方的要求,同時,設計師也希望在不盲目追求大而廣的面積去精雕細琢建筑的內容和所展現的思想。用簡單的立方體去呈現了佛山市的變化和輪回,作為南方沿海開放城市,傳統儒家文化與西方舶來文化的沖擊碰撞在建筑上得到淋漓盡致的展現,終究,萬物歸宗,一切歸于本心就是沉積下來的精華。
    設計師希望用簡單的建筑做向導帶領人們回顧故土的變化,無論現在身在何方,家鄉一直在。


    從結構上看,設計師用竹子繞著立方體的幾何中心圍出了一個更小的長方體空間。沿著立方體的四個側立面,一條能容納一人通行的單向走道就被辟出。如果自上而下俯看整個空間的橫截面就會看見,竹子墻和外立面墻的兩個方形實際上拼出了一個象征“歸宗”的“回”字。


    建筑墻面上,設計師把佛山的代表性文化符號都描繪到鋼板墻上,鋼板墻的特點使整個畫面顯得格外立體。同時,整個鋼結構建筑因為這樣的巧妙搭配具有極好的通風性,采光面積無限增大。


    參觀者從外面的世界由狹小的入口獨身進入裝置,和著帶有儀式感的背景音樂緩步繞行建筑一周,透過根根竹子間的縫隙,看到擺在空間正中央的南獅和牛皮鼓,就是經歷了一次環境和內心都由外到內的旅行。如果從空間層次上看,從外界環境,到外立面的鋼板材料,到內墻使用的竹子,再到被竹子圍起的南獅、牛皮鼓,還經歷了由現代到古老,由新到舊的過程,會給參觀者以另一個維度的啟迪。


    【原文】


    Hui-origin of everything installation by C.DD is an homage to Foshan in china


    Located in the Guangdong province of china, hui-origin of everything is a cubic temporary installation that carries with it the designers’ greatest affection towards their hometown Foshan. Developed by Chinese studio C.DD, the project has been exhibited at the 2016 Guangzhou design week under the recommendation of ‘expressions of the city’ or Guangzhou design week, organizers set limitations to the size of the exhibited installations; C.DD has therefore chosen to design a cube — with the largest volume — as the carrier of the architectural installation to express the larger theme of the ‘city’. The use of a cube allows the designers to present a journey back to Foshan, which is their ‘origin of everything’. According to the designers, the whole process is a way of re-learning and understanding the traditional culture of their hometown. But due to the design constraints, what could be expressed is limited as well. What they hope to achieve is that more people would start paying attention to Foshan’s traditional culture and value — no matter where they come from.


    The installation is a 3 x 3 x 3 m cube to which C.DD has included bamboos to form a smaller rectangular space around the geometric center of the body. a one-way path which allows passage for only one person is thus built along the four facades of the cube — representing the road of the journey. When looking at a cross section of the whole space from above, the two squares created by the bamboo and exterior walls together form the Chinese character ‘hui’, translated as ‘return to the origin’.


    Looking at the façade, a series of imagery appear where the designers have pieced together the maps of their hometown and Nanhai county with the word Foshan on a steel plate wall — creating a perforated drawing. Functionally, this approach strengthens the ventilation of the space with the presence of small holes; on the other hand, it allows for natural light to filter through – just like the rectangular roof, partitioned by bamboos, which provides the same effect.

    To begin the journey, only one person can come into this space through a narrow entrance, and walk slowly with the playing of background music — evoking a ritual. While looking through the gaps between the bamboos, a semi-finished Chinese southern lion and Chinese leather drum can be seen placed at the centre. in respect to the space — from the external environment, the steel plated walls, the bamboo of the inner wall, and to the traditional prototypes — visitors experience an immersive process of transitioning from today’s world to ancient times.
     

    同類產品

    我的收藏夾
    購物車
    已添加到收藏夾!

    集成匯與供應商合作案例分享

    合作企業

    新疆25选7历史记录